VARKKI sai 10. aastaseks

VARKKI sai 10. aastaseks!

Kuigi Loomelinnaku poed on hetkel kinni, on nende e-poed avatud ning ka seinad jutustavad edasi. Täna avab ukse VARKKI, kes tähistab sel nädalal oma 10. sünnipäeva.

Oli kord üks tüdruk, kelle matemaatikavihikutes oli alati rohkem joonistusi kui tehteid ja kes tundis pigem suuremat rõõmu nukkudele riideid tehes kui nendega mängides.
Muidugi sai temast moekunstnik. Ühel ilusal kevadpäeval aastal 2010 lõi ta päris oma brändi, mille nimeks sai VARKKI.

VARKKI nimi ei vaja Eesti moemaastikul suurt tutvustamist. Brändi looja Jaana Varkki kooliaegse vihiku-praktika ja loomuomane anne avasid kergelt ukse Eesti Kunstiakadeemia moekunsti juurde. Sealt edasi liikus tee loogiliselt, kuid siiski ootamatult kiiresti moekunsti kõrgematesse auastmetesse. Juba teise õpinguaasta lõpus võeti Jaana disainerina tööle Eesti suurimasse moetööstuse maailma – Baltikasse. Seejärel ootas vastutusrikas amet Montoni brändi meesterõivaste peadisanerina. Oli vaid aja küsimus, mil pidi algama ka VARKKI ajastu.

VARKKI on 100% Eestis mõeldud-tehtud-toodetud bränd, mida iseloomustab modernne ja minimalistlik lõikejoon, tuues igapäeva ellu mõnusat hooletut elegantsi.
Nummerdatud kollektsioonid tulevad välja just siis kui on õige aeg käes. Higipales Jaana neid ei tee. Pigem ikkagi talle omase enesekindluse, hea tunde ja emotsiooniga, kindlat teemat meelel hoides. Näiteks on aja mõiste Jaana loomingus olulisel kohal. Tema T-särkite graafilised kujundused ja hea energiaga sõnumid kutsuvad üles võtma aega iseendale. Protestimeelsust VARKKI ei toeta. Kollektsiooni luues mõtleb Jaana sõltumatult ja loovalt mõtlevale ning eneseteadlikule naisele. Iga loodud ese peab kas kanga või lõike osas olema kuidagi eriline ja eristuv. Igal VARKKI tootel on piprateraks mõni äge krutski.

See, et Jaana loome- ja inspiratsiooni kanal 24/7 lahti on, pole kahtlustki. Tema kontrollimatu hobi joonistada ja visandada igale poole ja igal võimalikul hetkel pole lapsepõlvest saadik kuhugi kadunud. Näiteks pakitakse poe ost kaasa Jaana joonistusega paberkotti, seega iga koti peal olev joonistus on ainueksemplar. Kindlasti on Jaana pika loomeelu jooksul joonistatud ideid tänaseks rohkem kui Tallinnas elanikke. Mis aga äratab temas üles loomepuhangu? See on lihtne vastus – ilus päikseline ilm.
Mis aga inspiratsiooni pausile panevad? Uni? Ei-ei. Pigem moeajakirjade sirvimine.

Külasta VARKKI poodi veebis ja toeta võimalusel kohalikku loomingut ->https://www.varkki.com/pood/. Pärast karantiiniaega oled taas oodatud päris poodi aadressil Telliskivi 60a/1

Tekst Bianka Soe
Foto Annika Metsla